Zaparkujte si na rezervovaném místě u přistávací plochy

V letních měsících, zvláště  o sobotách a nedělích je parkoviště u Flight Parku Javorový často beznadějně plné a proto jsme speciálně a výhradně pro zákazníky El Speedo tandemových letů vybudovali 8 míst na 2,5 hodiny bezplatného a jednoduchého parkingu přímo u přistávací plochy. Součástí zakoupené El Speedo poukázky je také parkovací lístek, do kterého vepíšete vaše jméno, telefonní číslo, datum a hodinu zaparkování. Lístek umístíte na viditelné místo na palubní desce a na 2,5 hodiny máte zajištěno exkluzivní parkování přímo u přistávací plochy nezávisle na přeplněném parkovišti.

Toto parkování je určeno skutečně jen pro potřeby vašeho tandemového létání a proto vás žádáme, abyste pokud možno nepřetahovali dobu parkování a umožnili parkovat také dalším našim tandemovým klientům. V průběhu dne už se občas uvolní i nějaké to místo na hlavním parkovišti – pokud necháte klíče u obsluhy našeho SPEED BARu, pomůžeme vám auto i případně přeparkovat. 

Udělejte si pohodlí a podívejte se, jak jiní pasažéři přistávají

Posaďte se u nás, dejte si espresso, čaj nebo něco na zub, přímo z terasy SPEED BARu uvidíte padáky létat i přistávat, v klidu si počkáte na vašeho tandem pilota. Umět zpomalit je moc důležité a věřte, že z nízkých otáček si vyhlídkový let vychutnáte daleko lépe.

Čeho si možná na první pohled ve SPEED BARu nevšimnete, že vás budou obsluhovat jsou téměř výhradně piloti, asistenti na kurzech, instruktoři nebo i tandem piloti. Takže jestli vás bude létání skutečně zajímat, u naší obsluhy určitě najdete odpovědi na vaše otázky. 

Jak se dostat na startoviště?

Tak na startoviště se rozhodně můžete dostat i pěšky. Vezme to 30-40 minut, nějakou dávku kalorií a chce to suché triko do baťůžku. Sraz u chaty horské služby.

Ale pokud byste se chtěli projí více na pohodu, tak hned nad hlavní chatou Flight Parku Javorový je spodní stanice lanové dráhy. Ta sice nejede až na vrchol Malého Javorového, ze kterého létáme, ale těch 10 minut chůze od lanovky chatě Horské služby – to už je ta příjemná procházka, během které se možná trochu zadýcháte, ale to rozhodně nebude na škodu. Lanová dráha stojí 100 Kč a vyjíždí každou celou hodinu od 9:00 do 17:00. V soboty a neděle bohužel musíme počítat s delším čekáním. Lanovka je jen jednosedačková a ne příliš rychlá. takové trochu roztomilé muzeum.

No a třetí možnost je využít našeho vývozového auta, za stejných 100 Kč vás vyvezeme až nahoru na parkoviště u vysílače, od kterého je to jen pár kroků na západní i severní startoviště. Tahle varianta je nejrychlejší, záleží však na dni, ve kterém budete chtít letět. Společné vývozy organizujeme podle obsazenosti tandemových letů a hlavně podle délky čekání na lanovou dráhu. Zeptejte se pilotů, určitě vám v aktuální den doporučí tu nejlepší možnou variantu.

Co byste mohli vědět před letem?

Paragliding není jen krásný letecký sport. Pro nás – piloty je to často celý životní styl. Padák je dopravní prostředek, vzduchem se přesouváme přes hory na dlouhé vzdálenosti, zažíváme dobrodružství… 

Studujte s námi základy paraglidingu, pojďte se dozvědět, jak vzniká vítr, jak funguje termické proudění, jak se tvoří údolní vítr. Paragliding je o nás a o přírodě.

Jak je zajištěna vaše bezpečnost?

Známe místní podmínky jako nikdo jiný. Jsme jedinou profesionální školou, která na Javorovém dlouhodobě a pravidelně působí – Javorový je naše domovská stanice a to už od roku 2001.

Létáme výhradně na kvalitních, certifikovaných a pravidelně servisovaných tandemových padácích. Vše podřizujeme bezpečnosti našich klientů. Pasažéry vozíme v sedačkách s chrániči zádové části, volíme takové schémata letu, abychom eliminovali možná rizika.

Investujeme nemalé finance do budování a údržby vlastních startovišť, díky kterým můžeme bezpečně startovat na větší spektrum síly a směru větru. I díky tomu je Javorový pro Vyhlídkové lety nejvyhledávanějším místem v ČR.

Rozhlédneme se společně po krajině

Javorový je kopec v severozápadní části Beskyd. A už v rámci Vyhlídkového letu se podíváme po jeho okolí. Délka letu velmi záleží na větru a termické aktivitě, tak či tak vám velmi rádi ukážeme nejen pohled do rovin za polské hranice, ale pokud to jen trochu půjde, tak také výhled přes Velký Javorový na Lysou horu nebo pohled na východ, směrem k našim slovenským sousedům, na Ostrý.

Už při termickém letu se ale běžně dostáváme dál do prostoru a otevírají se nám výhledy skutečně nevšední. Beskydy se s přibývající výškou zmenšují a výhledy se prodlužují. Při Termickém letu se běžně dostáváme do výšek 1300 – 1800 metrů a to už vidíme nejen Lysou horu, Ostrý a Skřičné, ale také celé údolí Horní a Dolní Lomné, údolí Jablunkova a na druhou stranu lze často vidět i hřeben Radhoště, Ondřejníku a mnoha dalších zajímavých míst.

Pokud se chcete do těchto míst na padáku vydat, volte sportovní Přelet Beskyd. To je let, při kterém se nevážeme na Javorový, ale postupujeme beskydskou přírodou dál a dál do nových míst, vše si tam můžete prohlédnout z nových nevšedních úhlů pohledu.

Sestupová spirála – to je 4G!

Na nejsilnějších motorkách můžete zažít přetížení 1,8 G. A to vám skutečně protáhne ruce. Ale na paraglididu je to ještě jinak. Jestli chcete vyzkoušet, jaké to je, když vaše tělo váží 4x více, nebojte se před pilotem vyslovit to kouzelné slůvko, které to zařídí – SPIRÁLA!

Spirála je stav, ve kterém spolu s pilotem postupně přecházíte do ostré zatáčky tak dlouho, až se vrchlík začne svým uchem dotýkat horizontu. Přetížení plynule narůstá a velmi zajímavě působí na každého z nás. Ale prakticky vždy se projeví vyplavením endorfin a širokým úsměvem od ucha k uchu.

A také výstup ze spirály je zajímavý. Může být pozvolný a může být také razantní s výplavem do horní úvrati a chvilkového stavu beztíže.

Docela bezpečná věc, kterou byste se neměli bát našemu pilotovi za letu pošeptat – SPIRÁLA :o)…

Přistání a jak na něj

Je to velmi jednoduché. Naši piloti jsou velmi dobře školení pro rychlou a přesnou volbu schémat bezpečného přistání. Pro vás to znamená, že jste v těch správných rukou.

Přistání se skládá ze třech fází – přiblížení na přistání, dokluzu na cíl a finálního dosednutí. Vás, jakožto pasažéra se týká jen druhá a třetí fáze přistání. pilot vás bude včas informovat, jestli budete přistávat na nohy a nebo s vámi citlivě přistane do sedící pozice.

Přistání na nohy je bezpečné při větru, který v momentě dosednutí zajistí minimální dopřednou rychlost. Přistání do sedu je naopak bezpečnější pro vaše nohy při přistání za bezvětří, protože v této situaci máte nohy napnuté před sebe a nehrozí tak, že by se vám dostaly pod zádový chránič mezi sedačku a ubíhající zem.

Objednali jste si videozáznam z letu?

Velmi rádi vám zajistíme videozáznam celého vašeho letu pro vaši dokonalou vzpomínku. Kameru máme připevněnou na sefie tyči a můžeme tak zaznamenávat let z nejrůznějších pozic.

Při startu máte kameru v ruce, pak už záleží na dohodě s pilotem a na tom, jak kreativně chcete mít let natočený.

Po přistání vás náš pilot doprovodí do SPEED BARu, kde si zapíšeme váš e-mail a přes internetovou službu www.uschovna.cz vám rovnou záznam odešleme. Odkaz na vaše video je aktivní 30 dní, po kterých si ho můžete kdykoliv stáhnout v plné kvalitě.

Napište nám

Máte dotaz na padáky, létání, nebo cokoliv jiného? Napište nám, rádi s vámi dáme řeč :-)